top of page

Nieuw jaar, nieuw begin?

Een nieuw jaar, een nieuw begin?

De laatste dag van het jaar en overal kom je het weer tegen: welk goed voornemen heb jij voor het nieuwe jaar?

Laat ik beginnen met te zeggen, dat ik persoonlijk niet zoveel heb met al die goede voornemens per 1 januari. Niet dat het niet goed is, om dingen in je leven te veranderen, helemaal niet zelfs. Ik kan het alleen maar toejuichen wanneer mensen me vertellen, dat ze graag gezonder willen, fitter willen en meer rust willen.

Maar, moet je wachten tot een bepaalde datum, om te veranderen. Wanneer je iets wilt, doe het dan gewoon denk ik dan. Maar goed, tot zover mijn mening daarover...

Dus, laten we zeggen, dat jij wel dat voornemen hebt; vanaf morgen ga je écht gezonder eten, ga je écht meer bewegen en ga je écht zorgen voor meer zen en rust in je leven. Prima! Helemaal geweldig!

Vanaf morgen ga je zorgen, dat die kilo's eindelijk verdwijnen, dat je je eindelijk weer fit genoeg voelt, om de hele dag van alles te ondernemen en je het dagelijkse leven weer aankunt, zonder rond het middaguur al helemaal op te zijn.

Beloof me dan één ding; pak het zo aan, dat dit voornemen niet weer op je lijst staat op 31 december 2015. Ga niet met een crashdieet aan de gang, omdat het plaatje bij de reclame je van alles belooft. Want natuurlijk val je af in het begin, zeker weten. Het vocht gaat er zeker wel af, maar uiteindelijk moet je weer terug naar een normaal voedingspatroon, want een crashdieet houdt niemand een heel leven lang vol, gelukkig maar. Zou niet goed zijn voor je!

Je stopt met het crashdieet, omdat je je streefgewicht bereikt hebt. En dan? Weet je inmiddels wat je wel en niet zou moeten eten, of heb je domweg caloriën geteld en weet je nog steeds niet wat de ingrediënten zijn van de dingen, die je in je mond stopt? Ben je je na het doen van het dieet echt bewust van wanneer je eet, waarom je dat doet en of je eigenlijk wel honger hebt uberhaupt?

Helaas is dat vaak niet het geval. Vaak vertelt een dieet je precies welke hoeveelheden je van iets moet eten en wanneer je dat dan zou moeten doen. Probleem is dan wel, dat de ene persoon de andere niet is. Iemand, die 3 keer per week een lange duurloop maakt of intensief lichamelijk werk heeft, heeft een andere behoefte, dan iemand, die amper beweegt tijdens zijn of haar werk of eigenlijk nooit aan sport doet.

Wat in mijn ogen dus juist heel belangrijk is bij het behalen van je doel, is bewustzijn! Tel niet domweg caloriën, omdat het dieet dat zegt, maar ben je bewust van de keren dat je eet. Neem een tussendoortje, omdat je echt honger hebt en niet omdat dat zogenaamd hoort.

Met andere woorden: leer te luisteren naar je lichaam. Want jouw eigen lichaam is ontzettend slim en weet heel goed wat het nodig heeft. Je moet er alleen wel naar (willen) luisteren.

Nog een belangrijk punt: laat eten ook echt voeding zijn. Kies voor pure, onbewerkte voeding, waar je lichaam ook echt wat aan heeft. Laat je voeding je brandstof zijn en stop met eten van in fabrieken gemaakt eten en drinken, waar je lichaam absoluut niets aan heeft.

Aan deze manier van afvallen en fit worden zit één heel groot nadeel. Je moet er veel moeite voor doen en het is zeker niet gemakkelijk. Het is namelijk ontzettend moeilijk, om gewoonten, die je al jaren hebt, te doorbreken. Er moet een knop om in je hoofd en die knop is vaak heel erg vastgeroest. Maar weet je wat? Het kan echt wel!

Je smaak kan écht veranderen en je kunt écht gaan genieten van pure, onbewerkte produkten, wanneer je het ook een kans geeft.

Nog een nadeel voor sommigen: bewegen. Wat voor mij een noodzakelijk iets is, omdat ik tijdens het hardlopen mijn hoofd letterlijk leeg loop en ik tijdens het doen van mijn yoga-oefeningen ook echt tot rust kom is voor een ander een horrorbeeld.

Je hoeft ook niet te gaan hardlopen, of meteen lid te worden van een sportschool. Maar feit is gewoon, dat je je nog beter in je lijf gaat voelen wanneer je in beweging komt. Ga wandelen, fietsen, schaatsen met je (klein-)kinderen of ga lekker dansen wanneer je daar blij van wordt. Iedere stap is er eentje. Ben blij, dat je een lichaam hebt, wat goed genoeg functioneert en gebruik het dan ook daarvoor.

Heb je niet zo'n gezond lichaam? Laat niet alleen medicijnen hun werk doen, maar zorg er zelf ook voor, dat je je verantwoording neemt. Zie het als een soort tempel en geef het niets minder dan wat het nodig heeft: goede voeding, beweging en rust.

Vaak zijn mensen ziek en slikken ze vele medicijnen, maar vergeten ze, dat ze ook zelf voor hun lichaam kunnen (en moeten!) zorgen. Een auto loopt ook niet, wanneer je er troep in gooit. Waarom zou je dan wel allerlei bewerkte troep in je lichaam stoppen, vol met suikers, transvetten en allerlei toevoegingen, die er vaak alleen maar ingestopt zijn door de fabrikant, om je nog meer te laten eten.

Ook wanneer je een ziekte of aandoening hebt, waardoor je medicijnen moet slikken, kun je nog altijd zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid en in ieder geval zorgen voor veel vitaminen en mineralen, zodat je lichaam ook beter met die medicijnen om kan gaan. Niemand is gebaat bij suikers, E-nummers en transvetten, of je nu gezond bent of niet.

Het klinkt natuurlijk ook niet echt spannend, dat realiseer ik me maar al te goed. Puur eten, betekent vooral boodschappen doen in de buitenste ring van de supermarkt (verse produkten) en bijna alles wat in de middelste rijen staat overslaan. Geen snoep, zakken chips, magnetronmaaltijden, frisdrank, koekjes..... Heel saai....of toch niet?

Ik kan jullie vertellen, dat het een stuk minder saai wordt, wanneer je door het niet eten van alle laatstgenoemde dingen, je je ineens een stuk fitter voelt en weer energie hebt om door de dag heen te komen zonder de behoefte aan een middagdutje. Je ineens veel minder vaak grieperig bent en verkouden, omdat je een veel betere weerstand opbouwt met heel veel vitaminen en mineralen, dan met een overschot aan suikers.

Hoe meer mensen ik begeleid op weg naar een gezonder leven, hoe meer ik het bewijs zie: mensen, die gaan van moe, niet lekker in hun vel, een beetje of wat meer overgewicht naar blije, energieke mensen, die weer zin hebben in activiteit in hun leven en langzaam kilootjes gaan kwijtraken.

Wat ik daarbij nog belangrijker vind is, dat diezelfde mensen geleerd hebben wat goed voor je is en wat niet. Betekent dat, dat ze nooit meer een gebakje eten of een lekker patatje met mayo. Nee! Absoluut niet, want dat benadruk ik ook altijd. Ben niet te streng voor jezelf, geniet ook af en toe van een bakje chips, patat of een snoepje, maar geniet er dan wel heel bewust van!

Laat je even gaan, maar pak je nieuwe, gezonde gewoonten daarna ook weer op. Wat dan zo leuk is aan het bewuster maken van mensen en ze begeleiden op een manier, die ook in de toekomst werkt is, dat ze het ook voelen wanneer ze teveel gesnoept hebben. Doordat ze zich weer minder fit en energiek voelen, gaan ze vanzelf wel weer gezonder eten, wat meer bewegen en zorgen voor meer ontspanning, want dat is hoe je je het best voelt.

Dus heb jij ook dat voornemen, om in 2015 écht gezonder te gaan leven? Ga ervoor, want het kan. Lukt het niet alleen, dan help ik je graag. Samen aan de slag, zodat jij je weer lekker voelt, om te genieten van het leven.

Voor nu wens ik jullie een mooi uiteinde en een knallend mooi 2015. Veel plezier bij alles wat je doet, heel veel liefde en last but not least een goede gezondheid!

Zorg, dat 2015 jouw jaar wordt!

Liefs,

Kurk-nieuwjaar-2015-500x500.jpg

Ingrid

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page