Mooi gezegd, balans is de sleutel naar een gezond en gelukkig leven. Maar hoe vind je die balans?
Begin eens met iedere dag minimaal 10 minuten voor jezelf te nemen. Even een momentje voor jou en niemand anders. Ga even zitten en concentreer je op je ademhaling, wandel een eindje en ben je bewust van je omgeving, drink een kopje koffie of thee en ben je daar dan ook bewust van. Gezond eten is belangrijk en ook beweging speelt een ontzettend grote rol, maar daarbij hoort als derde belangrijke pijler ook ontspanning. Deze drie factoren zorgen voor een mooie balans en maken dat je pas echt goed in je vel komt te zitten.
Zo vaak zijn we aan het hollen van het een naar het ander, maar die tijd voor jezelf is echt nodig! Ook belangrijk: realiseer je dat je af en toe even tijd voor jezelf MAG nemen!
Succes met het nemen van dat momentje voor jezelf en geniet ervan!
Moe? Lees deze tips eens door!
1. Drink minstens 8 glazen water per dag. Wanneer je te weinig drinkt wordt je sneller moe en daalt je concentratie. Voor bijna alle lichaamsprocessen is water nodig.
2. Beweeg. Elke cel in je lichaam bevat mitochondriën, dit zijn kleine energiefabriekjes. Hoe meer mitochondriën je hebt, hoe meer energie je cellen kunnen maken. Door regelmatig te bewegen kan je de hoeveelheid mitochondriën verhogen.
3. Slaap. Dit is een inkoppertje, maar als je moe bent, maak dan een goede kwaliteit slaap absoluut tot een prioriteit. De beste tijd om naar bed te gaan is tussen 10 en 11 uur ‘s avonds.
4. Geen koffie. Juist wanneer je moe bent, kan een kop koffie een heerlijke oppepper zijn. De verleiding bestaat dan ook om jezelf aan te sluiten op een koffie-infuus... Niet verstandig! Je jaagt je lichaam op wanneer het juist rust nodig heeft. Stap over op kruidenthee en water en beperk je koffiegebruik tot twee kopjes en drink deze nooit op een nuchtere maag.
5. Geen suiker. Wanneer je moe bent lijkt het soms wel of je lichaam schreeuwt om suiker. Toegegeven, van een Snickers krijg je even een flinke kick om vervolgens driedubbel hard te crashen, het berooft je alleen maar van energie en waardevolle stoffen. Ben je moe, kies dan juist voor vet, dat vinden je hersenen lekker, kokosolie ongebrande noten en avocado’s zijn een goede keuze bij vermoeidheid.
6. Eet groenten uit de zee. Zeewieren zoals spirulina, chlorella en marinefytoplankton zitten tjokvol mineralen. En van mineralen kan je lichaam niet genoeg hebben. Heb je last van vermoeidheid, voeg dan deze groene toppers toe aan je dieet.
7. Eet sowieso meer groenten. Alle groene bladgroenten en andere groenten leveren je lichaam bij vermoeidheid energie en bouwstoffen. Maak het een prioriteit om bij elke maaltijd groenten te eten. Doe bijvoorbeeld sla, spinazie, bleekselderij, courgette of paksoi door een smoothie in de ochtend. Eet als tussendoortje worteltjes, paprika’s of radijzen. En eet vaker een salade als lunch. Schep bij de avondmaaltijd extra groenten op. Doe je dit consequent dan zul je binnen twee weken verschil merken. Ook je huid en haar knappen op van het eten van meer groenten.
8. Verminder stress. Stress is een enorme energieslurper en zorgt voor vermoeidheid. Bewegen is een goede manier om stresshormonen af te breken, zoek een activiteit die je leuk vind. Mediteren of yoga zijn goede manieren om de waan van de dag los te laten. Gebruik de creativiteit en vrijheid van je geest om je omstandigheden anders te ervaren!
9. Loos je afvalstoffen. Er zijn veel mensen die last hebben van obstipatie. Deze vervelende klacht kan je enorm moe maken. Ideaal is het om 1 of 2 keer per dag een grote boodschap te doen. Op die manier kan je lichaam zijn afvalstoffen goed kwijt. Blijft ontlasting langer in je lichaam zitten, dan neemt je lichaam deze schadelijke stoffen deels weer op. Die komen in je bloed en belasten vervolgens je lever en andere organen. Een gezonde darmflora helpt je bij het verteren van je voedsel en geeft een regelmatige stoelgang. Zorg voor een vezelrijk voedingspatroon. Eet verder met aandacht en kauw je eten goed. De vertering van voedingsstoffen begint al in je mond.
10. Zonlicht en vitamine D. In ons koude kikkerlandje kunnen we snel een tekort aan vitamine D ontwikkelen. Je moet je voorstellen dat we vroeger in tegenstelling tot nu, de hele dag in ons blote niksie in de zon liepen. Dit zorgde voor een regelmatige aanmaak van vitamine D. Tegenwoordig zitten we veel binnenshuis en op kantoor. Probeer zoveel mogelijk daglicht te pakken, vooral in de ochtend. Dit stelt je biologische klok af en zorgt naast de aanmaak van vitamine D voor extra energie.