Gluten-, suiker- en zuivelvrij notenbrood
Wil je minder of geen brood meer eten en zoek je een heerlijk & gezond alternatief, dat ook gemakkelijk in te vriezen en dus mee te nemen is? Bak zelf een notenbrood! Ik ben vanochtend aan de slag gegaan en het resultaat is fantastisch!!
Ingrediënten:
600 gram fijngemaakte gemengde noten en eventueel rozijnen
6 eieren
2-4 eetlepels kokosrasp
een flinke scheut olijfolie
een snuf zout
Kluts eerst de eieren, doe daar de overige ingrediënten bij en mix het tot een mooie massa. Giet het in een ingevet bakblik en zet het in de oven op 170 graden. De eerste 40 minuten met aluminiumfolie erover, daarna nog 40 minuten zonder folie.
Ik heb het alvast in plakjes gesneden, zodat ik het gemakkelijk in kan vriezen en mee kan nemen op dagen dat ik niet thuis lunch. Met dank aan #Solidhealth voor het heerlijke recept!
Broccoli-/courgettesoep
1 stronk broccoli
1 courgette
2 aardappelen
1 ui
1 of 2 teentje(s) knoflook
2 bouillonblokjes
Fruit de ui en knoflook even aan in wat olijfolie, daarna de groenten en aardappelen erbij en even roerbakken. Dan 1 liter water en de bouillonblokjes erbij. Aan de kook brengen en in 10 minuten gaarkoken. Daarna alles met een staafmixer tot een mooi, glad soepje maken.
Ideaal voor wanneer je rond etenstijd weinig tijd hebt, maar toch genoeg vitaminen binnen wilt krijgen. Je kunt 'm vantevoren maken en hoeft alleen maar op te warmen.
Serveer met gebakken spekjes of stukjes gerookte zalm en eventueel een stukje (zuurdesem-)brood. Eet smakelijk!
Invriezen groene smoothie
Heb je teveel (groene) smoothie gemaakt? Geen probleem!
Wat je overhebt doe je in een ijsblokjesvorm en in de vriezer. Zo heb je op drukke dagen snel wat gezonds voorhanden.
Ik maak vaker met opzet gewoon meer, zodat m'n vriezer altijd gevuld is met dit soort dingen en ik dus niet zonder zit, wanneer ik snel iets goed wil, maar geen tijd heb het dan te maken. Hetzelfde doe ik, wanneer ik amandel- of notenbrood maak en natuurlijk kun je ook bijvoorbeeld soepen heel goed invriezen.
Dit soort trucjes maakt het allemaal gemakkelijker, om altijd goed en gezond te kunnen eten, ook wanneer je het druk hebt.
Quinoasalade
Heerlijk frisse en voedzame quinoasalade:
Ingrediënten:
* 125 gr quinoa
* 200 gr snijboontjes
* 200 gr erwten
* 2 lente-uitjes
* 125 gr fetakaas
* 1 handje verse muntblaadjes
* peper en zout naar smaak
* olijfolie
Maak de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking en kook ondertussen de erwten en snijboontjes beetgaar. Snijd ondertussen de lente-uitjes, fetakaas en verste munt in kleine stukjes.
Wanneer de quinoa, erwten en boontjes klaar zijn kun je ze bij elkaar voegen in een grote kom. Laat dit een beetje afkoelen en voeg er daarna de lente-uitjes, fetakaas en munt bij. Breng op smaak met peper en zout en giet er een scheut olijfolie doorheen.
Op zich is dit al een heerlijke salade. Zoals je op de foto kunt zien heb ik er gebakken champignons, veldsla, wat noten en stukjes komkommer doorheen gedaan.
Een vorige keer at ik er een gekookt ei en avocado bij, ook heerlijk. Je kunt lekker variëren met dit recept naar eigen smaak.
Smakelijk eten.
Zoete aardappel uit de oven
Wat een ideale groente is dit: de zoete aardappel! Boordevol voedingsstoffen en veel minder caloriën dan de gewone aardappel.
Vaak snijd ik de bataat, zoals hij officieel heet, in stukjes en roerbak ik het met andere groenten, zoals bijvoorbeeld spruitjes, courgette en champignons. Deze keer komt 'ie uit de oven.
Snijd de bataat in een soort plakjes, maar zorg ervoor, dat je het niet helemaal doorsnijdt, zodat je een bataat met inkepingen krijgt. Leg 'm op de bakplaat en giet er wat olijfolie overheen en doe er voor de smaak wat peper en zout op. Wanneer je dat lekker vindt, kun je in de inkepingen ook nog wat knoflook of andere kruiden doen, helemaal naar eigen smaak. In de oven op 220 graden, voor zo'n 30 Ã 40 minuten.
Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, heb ik de bataat gecombineerd met avocado, gekookt ei, wat ongebrande, ongezouten noten en een lente-uitje, maar je kunt hier natuurlijk eindeloos mee combineren. Gebruik je fantasie en combineer er lekker op los.
Geniet van deze heerlijke maaltijd!
Pompoensoep
Echt een herfstklassieker: pompoensoep. En zo simpel te maken dat het bijna lachwekkend is!
Neem 1 kleine pompoen (circa 1 kilo), was deze en snij ‘m met een groot mes in stukken.
Verwijder de zaadjes, maar schil de pompoen niet (veel te veel gedoe en echt niet nodig). Hak 2 teentjes knoflooken 1 ui fijn. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een soeppan of braadpan en fruit de ui, knoflook en 1 theelepel kerriepoeder. Voeg de stukken pompoen toe en bak deze 10 minuten op laag vuur. Voeg 1 liter water en 2 groentebouillontabletten toe en breng de soep aan de kook.
Laat de soep 20 minuten koken en pureer de soep met een staafmixer.
Maak de soep op smaak met peper, zout en eventueel tabasco. Serveer met crème fraîche, of met verse geitenkaas.
Bron: PuurGezond
Paleo "wrap"
Deze "wrap" heb ik ontdekt in het tijdschrift "Paleo", uitgegeven door www.paleo.nl. Ideaal als lunch, want zowel warm als koud te eten en dus goed mee te nemen.
Het maken ervan kost echt geen moeite en is zo gedaan. Men neme 2 eieren, 1 el amandelmeel en wat paprikapoeder. Dat roer je door elkaar en bak je in bijvoorbeeld kokosolie. Je kunt de wrap beleggen met salade, tonijn etc... Bedenk jouw eigen variatie en maak er ook jouw favoriet van!
Tussendoortjes
Op zoek naar verantwoorde tussendoortjes? Wanneer je na een goede maaltijd toch trek hebt, denk dan eens aan de volgende "snacks":
-
1 klein handje noten (liefst ongebrand en ongezouten);
-
rauwkost (worteltjes, tomaatjes, komkommer, zoete paprika etc...);
-
rijstwafel, belegd met gekookt ei en avocado;
-
een stuk fruit;
-
maak een lekker notenbrood (recept zie hierboven) en neem daar een plakje van;
-
1 of 2 gekookte eitjes
Bedenk wat je wel allemaal kunt eten wanneer je overstapt naar een gezondere eet- en leefstijl. Zoals je ziet zijn er ideeën genoeg om gezond de dag door te komen.