Uit eten? Geen probleem!
Zo vaak hoor ik het tijdens mijn consulten: "allemaal leuk en aardig, maar komend weekend heb ik een etentje... Hoe doe ik dat dan?"
Laat ik als eerste benadrukken, dat het allerbelangrijkst is, dat je er wel lekker van geniet. Ga er niet te geforceerd mee om en relax. Bij de meeste restaurants kun je echt wel kiezen voor een gezonde optie, aangezien gezond eten en leven gelukkig voor steeds meer mensen heel belangrijk is. Vele mensen hebben een allergie en/of intolerantie voor bepaalde dingen en een goed restaurant houdt daar maar al te graag rekening mee. Ze willen, als het goed is, de klanten tevreden houden en dat doe je natuurlijk door in te spelen op behoeften van de klant. Steeds meer is die klant bezig met gezond en dat zie je op de menukaarten. Vraag daarom gerust om een glutenvrije kaart of gerecht zonder gluten, lactose of andere gevoeligheden. Het personeel van een restaurant is vaak prima bereid met je mee te denken.
Wat handige tips, om aan te denken, wanneer je uit eten gaat:
- Zorg om te beginnen, dat je niet met een hele lege maag naar het etentje toe gaat. Vaak hoor je mensen zeggen: "ik eet vandaag niet teveel, want vanavond heb ik een etentje". Niet doen, want voor je het weet, heb je voordat je nog maar een gerecht hebt uitgekozen het broodmandje al leeggegeten, omdat je zo'n honger hebt. Eet voordat je gaat iets kleins, bijvoorbeeld een stuk fruit of een handje noten. Dit voorkomt ook, dat je zo'n honger hebt dat het je niets meer kan schelen wat je eet, als je maar eet.
- Wanneer er gevraagd wordt of je een broodmandje wilt kun je ook gewoon nee zeggen. Ja, het is heel lekker, maar het zorgt er wel voor, dat je automatisch eigenlijk alweer teveel eet en je misschien al voldaan bent voordat het hoofdgerecht komt.
- Realiseer je ten alle tijden, dat jij degene bent, die kiest wat je wel of niet wilt eten. Vaak voelen mensen de druk van het gezelschap om hen heen en kiezen daardoor voor een gerecht, wat ze eigenlijk niet willen of voor meer eten, dan ze eigenlijk willen. Voel je niet raar of ongezellig, want anderen voelen niet wat jij voelt, wanneer je 's nachts wakker ligt van de buikpijn, omdat je toch weer iets hebt gekozen wat je eigenlijk niet wilde of toch weer teveel hebt gegeten. En daarbij draait de gezelligheid zoals ik het zie niet om wat je eet, maar wie je bent!
- Bij het bestellen van een hoofdgerecht kun je altijd vragen om de frietjes te vervangen door meer groenten, meestal geen enkel probleem. Zie je een lekkere salade, maar ben je niet zeker van de dressing? Bestel de salade dan zonder dressing en doe er gewoon wat olijfolie overheen. Een dressing hoeft niet ingewikkelder te zijn dan dat.
- Wil je echt geen groot hoofdgerecht? Vraag dan of je een voorgerecht kunt bestellen en dat dan tegelijk met het hoofdgerecht van de anderen kunt krijgen. Eet iedereen een voorgerecht én nagerecht? Bestel dan bijvoorbeeld twee voorgerechten of houd het bij alleen een hoofdgerecht. Nogmaals: jij beslist wat en hoeveel je eet!
- In plaats van een suiker- en calorierijk toetje kun je ook genieten van een lekkere kop koffie of thee. Een heerlijke cappuccino of lekker verse muntthee kan ook een traktatie zijn. Kies daar gewoon voor wanneer je echt niet teveel wilt eten.
- Voor wat betreft drinken tijdens een etentje: frisdrank is in geen geval een goede keuze, beter bestel je spa blauw/rood of gewoon water met een citroentje. Kies je voor wijn, bestel er dan ook meteen een karaf water bij en wanneer je echt op de suikers wilt letten kies je het best voor een glas rode wijn. Probeer je alcoholinname te beperken tot maximaal 2. Wil je een lekker koud biertje? Prima, maar hiervoor geldt hetzelfde als wijn: maximaal 2 en drink er water bij.
Dit waren in het kort even de tips, die ik voor jullie kon bedenken. Zo kun je zonder schuldgevoel genieten van een etentje en hoeft het geen enkel probleem meer te zijn. Heb je geen zin om er heel veel rekening mee te houden of ben je uitgenodigd voor een etentje in een restaurant, waarvan je weet dat er eigenlijk niet veel gezonde keuzes zijn? Dat kan natuurlijk ook! Geniet dan gewoon, laat het los en ga de volgende dag gewoon weer verder met gezond en verantwoord. Zolang je iedere keer weer oppakt en verdergaat kun je prima af en toe "zondigen".
Het grappige is wel, dat wanneer je eenmaal op de gezonde weg beland bent, je vaak niet eens meer gefrituurd en/of zoet wilt. Dan geniet je van vers en puur en ben je blij met wat extra groenten en heb je geen enkele moeite met het laten staan van een dessert, omdat je weet, dat je je na afloop veel beter voelt, wanneer je als "nagerecht" lekker hebt genoten van een verse muntthee of cappuccino.
Hopelijk heb je hier iets aan, ik wens je in ieder geval vooral heel veel plezier en gezelligheid tijdens je eerstvolgende etentje!
Warme groet,
Ingrid