top of page

Hormonen en voeding


Dat je door een studiedag zo opgeladen kunt zijn met informatie, bevestiging, herkenning en nog meer passie, om een verandering te maken in iemands leven, al is het er maar eentje.... Gisteren een studiedag gehad over voeding en hormonen. Het plaatje staat voor het "hormonenorkest" en laat zien hoe het allemaal samen moet werken, om tot een mooi en goed optreden te komen.

Vaak denken we bij het woord "hormonen" aan zwangere vrouwen, of PMS. Voor de mannen onder ons, PMS betekent Pre Menstrueel Syndroom. Met andere woorden, die vrouw, die meteen boos wordt, wanneer je ook maar verkeerd kijkt. Herkenbaar?

Maar wat te denken van de hormonen Insuline, Melatonine, Cortisol, Oestrogeen, Testosteron..... Allemaal hormonen, waar we allemaal (dagelijks) mee te maken hebben.

Even een kleine uitleg: wanneer je veel snelle koolhydraten (brood, koek, chips, tussendoortjes zoals peperkoek en bijvoorbeeld Sultana) eet, wordt er een seintje aan je alvleesklier gegeven, dat er als de wiedeweerga insuline aangemaakt moet worden voor het verwerken van alle suikers. Wanneer dat 's morgens, 's middags en 's avonds in grote mate gebeurt en er dan tussendoor ook nog van alles gegeten wordt met veel suikers en transvetten, gaat er bij de aanmaak van een ander hormoon van alles mis. Zo heb je bij een teveel aan Insuline, te weinig Melatonine, waardoor je niet goed slaapt en er 's nachts door je lichaam geen of minder herstelwerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast heb je een teveel aan Cortisol (stresshormoon) doordat je lichaam in de stress is door het constante aanmaken van Insuline door het slechte eten, wat er weer voor zorgt, dat je letterlijk vet gaat vasthouden.

Dit is maar een voorbeeldje, maar hopelijk wordt het zo een beetje duidelijk....

Wanneer je er aan de andere kant voor zorgt, dat je eet met zoveel mogelijk langzame koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten, heb je geen teveel aan Insuline, maak je genoeg Melatonine aan, zodat je goed slaapt en je lichaam dus goed kan herstellen en is er minder stress, dus is het Cortisol niet te hoog, zodat dat niet de vetverbranding in de weg kan staan.

Zo kan ik nog uren doorgaan, maar de moraal van het verhaal komt eigenlijk neer op het volgende en dat is wat ik zo vaak vertel: eet puur en onbewerkt. Door op die manier te eten, voorkom je heel veel toegevoegde suikers, waar je absoluut niets aan hebt en krijg je ook niet de transvetten binnen, die zo slecht voor je zijn en voor veel hormoonschommelingen zorgen.

"Transvetten?", hoor ik jullie denken... Ja, transvetten zijn de "slechte" vetten in ruim 40%!!! van alle supermarktprodukten. Een paar voorbeelden: margarine, halvarine, koekjes, witte bolletjes, croissantjes, gefrituurde produkten, pizza, chips, dressings, snoep..... Waarom transvetten zo slecht zijn? Ik leg het jullie even uit. Ons lichaam bestaat uit heel veel cellen, die voeding en zuurstof nodig hebben. Een teveel aan transvetten zorgt ervoor, dat de celwand verhardt en de nodige voedingsstoffen en zuurstof niet meer binnenkomen bij de cel, maar dit zorgt er tevens voor, dat afvalstoffen de cel niet meer uit kunnen. Niet goed dus!

Daarnaast zorgen transvetten ervoor, dat de opname van omega 3, een gezond vet, wat we hard nodig hebben, verstoord wordt. Met andere woorden: je kunt visolie slikken wat je wilt, maar wanneer je je voeding niet aanpast, wordt die visolie niet goed opgenomen door je lichaam.

Als derde verhogen transvetten ook nog eens je gewicht. Wanneer iemand eenzelfde aantal caloriën neemt zonder transvetten, zal hij/zij niet hetzelfde in gewicht aankomen, als een persoon, die het aantal caloriën uit produkten met veel transvetten haalt.

Dan hebben we nog de chronische stress, waar zoveel mensen tegenwoordig mee te maken hebben. Constante stress zorgt voor een constant te hoog level van het hormoon Cortisol, wat er weer voor zorgt, dat je letterlijk vet vasthoudt. Het lichaam raakt in een stress-situatie en denkt, dat het maar beter vet kan vasthouden, omdat er "zware tijden" aanbreken.

Ook zorgt stress voor een constante schommelende suikerspiegel, wat er weer voor zorgt, dat je constant wil snacken. Niet alleen voeding is dus ontzettend belangrijk, maar ook rust en ontspanning.

Een andere factor, waarbij voeding en stress in vele gevallen ten grondslag ligt: ontstekingen. De stof, die heel erg ontstekingsremmend werkt is Omega 3, daar heb je 'm weer, maar helaas ontbreekt dit stofje in het voedingspatroon van heel veel mensen. Wanneer je dan ook nog eens allerlei voeding tot je neemt, wat de opname van omega 3 bemoeilijkt, zal het je niet vreemd in de oren klinken, dat de ontstekingen vrij spel krijgen in ons lichaam. Need I say more???

Veel chronische aandoeningen zouden verminderd of zelfs voorkomen kunnen worden door het eten van ontstekingsremmende voeding en laat dat nu net de pure, onbewerkte voeding zijn, waar ik het altijd over heb.

Ik realiseer me, dat velen denken: "daar heb je haar weer, met d'r gezonde voeding!" Tja, dat klopt. Inderdaad, daar ben ik weer en ik blijf het herhalen, net zolang, tot ik steeds meer mensen bereik, die het ook gaan snappen en er iets mee gaan doen. Waarom ik dit doe? Omdat het me aan het hart gaat, dat zoveel mensen niet goed voor zichzelf zorgen en daarmee hun gezondheid in gevaar brengen.

Er wordt zo automatisch vanuit gegaan, dat je lichaam gewoon werkt en dat je wanneer je je dan niet goed voelt, gewoon even naar de dokter gaat en een pilletje slikt of een operatie ondergaat, om ervoor te zorgen, dat je je snel weer beter voelt. Probleem hierbij is alleen, dat je vaak alleen maar bezig bent met symptoombestrijding en niet de oorzaak aanpakt. Onderzoek heeft aangetoond, dat we met onze huidige leefstijl onze eerste chronische ziekte kunnen gaan verwachten wanneer we eind dertig zijn. Dat is toch eigenlijk heel triest?

Dan hebben we het nog niet gehad over de uitpuilende zorgkosten, die echt de pan uitrijzen! Hoeveel minder zouden we met z'n allen betalen aan zorg, medicijnen en consulten bij artsen, wanneer we beter voor onszelf zouden zorgen?

Dus ja, ik blijf doorgaan met "zeuren" over gezonde voeding, meer bewegen en ook vooral meer ontspannen en slapen. Velen zullen er niets mee doen, maar wanneer ik al 1 persoon aan het denken heb gezet, is dat in ieder geval alweer 1 persoon meer, die het ook kan ervaren en weer doorgeven aan iemand anders....

Zorg voor jezelf en laat jouw "hormonenorkest" weer de sterren van de hemel spelen!

Zonnige groet,

Ingrid

Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page