top of page

Luister naar je lijf!

"Ja hoor", zul je misschien denken, "dat is gemakkelijk gezegd, maar hoe dan?"

Laat me eerst meteen zeggen, dat het mij ook pas sinds kort lukt, want gemakkelijk is het niet. We zijn zo bezig met racen van het een naar het ander, druk, druk, druk en stilstaan bij wat je lijf wil is wel het laatste waar je tijd voor hebt....helaas...

Want wat is het geweldig wanneer je snapt wat je lichaam je wil zeggen en wanneer je daar dan ook nog naar luistert en actie onderneemt, om je lieve lijf weer tevreden te stellen. Het maakt namelijk wel degelijk verschil.

Soms loop ik ook van het ene in het andere. Druk met gezin, werk, sociale leven, sporten.... Wanneer ik echt teveel doordraaf krijg ik vanzelf een migraine-aanval of mijn hernia speelt weer op. Dat zijn mijn zwakke plekken en geloof me, daar kun je flink last van hebben.

Toch heb ik gemerkt, dat ik, sinds ik veel bewuster ben geworden van mijn lijf en wat het probeert te zeggen, ik zoveel minder last heb. Wanneer ik toch teveel doorga, word ik teruggeroepen, maar wanneer ik dan meteen luister een stapje terugdoe, merk ik gewoon, dat ik veel sneller herstel dan vroeger. Daarnaast heb ik veel minder last van allerlei kwaaltjes sinds ik m'n lichaam een plezier doe met echt goede voeding en beweging.

Jammer genoeg hebben heel veel mensen nog steeds niet door, dat je toch echt alles wat je wilt doen en wilt bereiken moet doen met behulp van dat lichaam. Waarom maken we juist daar dan geen tijd voor?

Is het echt zo, dat we onze gezondheid maar voor lief nemen en ervan uitgaan, dat er wanneer we ziek zijn wel een dokter is, die ons "wel even opknapt"? Wat nu, wanneer hij/zij het ook niet weet?

Denk er eens even over na en sta eens even stil. Ja, ik weet het. Je hebt het druk, je bent net bezig en misschien heb je morgen tijd. Maar hallo! Je lichaam is het enige échte belangrijke, wanneer je het heel even sec bekijkt.

Natuurlijk, een dak boven je hoofd is ook heel belangrijk, brood op de plank, familie, vrienden.... Absoluut! Ontzettend belangrijk zelfs, maar realiseer je je, dat een goed werkend lichaam toch wel ontzettend handig is, om die dingen te bereiken?

Om te kunnen werken is het verdomd fijn, wanneer je gezond en fit bent, zoals het ook heel erg prettig is, wanneer je fit genoeg bent om er te kunnen zijn voor je geliefden, familie en vrienden. Lekker actief bezig zijn? Tja, niet zonder een fit en gezond lichaam en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik neem aan, dat de boodschap duidelijk is.

Steeds vaker en steeds jonger komen mensen uiteindelijk thuis te zitten met een burnout. Steeds jonger worden mensen chronisch ziek, waarbij je moet denken aan twintigers en dertigers, die al te maken krijgen met Diabetes en hart- en vaatziekten. Ziekten, waarvan je vroeger alleen maar hoorde, dat opa of oma het had. Diabetes type II werd toen nog "ouderdomssuiker" genoemd, want dat was iets voor oude mensen. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen deze diagnose te horen.

Allemaal het gevolg van veel stress, te weinig slaap, ongezonde voeding en niet genoeg beweging.

We hebben het druk met presteren op school of werk, daarna komen we moe thuis en hebben geen zin meer om lang in de keuken te staan, de druk om ook op sociaal gebied altijd leuk, gezellig en aardig te zijn is hoog en bewegen? Waar moet je die tijd nog vandaan halen? En dan kom ik nu aan met naar je lichaam luisteren? Het moet niet gekker worden!

Helaas is de gehaaste leefstijl de oorzaak van veel ellende op steeds jongere leeftijd en het wordt tijd, dat daar wat aan gedaan wordt.

Luisteren naar je lichaam is dan echt geen overbodige luxe. Waarom ik het zo belangrijk vind? Nou, bijvoorbeeld, omdat je lichaam vaak allang aangeeft, dat je weer veel te veel doordraaft. Bij beslissingen, die genomen moeten worden, geeft je buik, wanneer je het probeert te voelen in ieder geval, vaak al aan of je het wel of niet moet doen. Na het eten van alweer teveel suikers, verkeerde vetten en troep laten je darmen en/of maag je vaak al echt wel weten, dat ze er niet van gediend zijn. Maar ja, je moet het wel willen horen natuurlijk.

Helaas zijn we echter zo gewend aan het hebben van kwaaltjes en drie keer per jaar een verkoudheid of een griep, dat we denken dat "het er nu eenmaal bij hoort". Soms zou ik het van de daken willen schreeuwen: "neem zelf ook de verantwoordelijkheid voor je lichaam en neem het niet voor lief!" Het is niet normaal altijd maar last te hebben van allerlei kwalen en om de haverklap verkouden of ziek te zijn!

Zorg voor je lijf met goede voeding, waar het wat aan heeft, zorg voor voldoende rust en ontspanning en beweeg! Maak er een prioriteit van voor je lichaam te zorgen, zodat het ook voor jou zorgt. Want ja, je kunt natuurlijk bij ieder wissewasje naar de huisarts gaan en om medicijnen vragen, maar wanneer je alleen al naar de bijwerkingen van de meeste medicijnen kijkt, wordt je al spontaan ziek, zwak en misselijk.

Je kunt zoveel doen met gezonde voeding, zoveel mogelijk onbewerkt, genoeg ontspanning en beweging! Bloeddruk verlagen bijvoorbeeld of je bloedsuikers op peil brengen. Wat denk je van hart en vaten? Die voelen zich dan ook veel beter en zelfs bij ontstekingen heeft het zorgen voor een gezonde leefstijl echt effect!

Wanneer je de volgende keer weer te moe bent om iets te doen, voor de zoveelste op bed ligt met een griep of ontsteking, je alweer in de wachtkamer zit bij de specialist, neem dan eens heel even de tijd om goed na te denken en ben vooral ook eerlijk naar jezelf toe. Probeer niet een ander of een bepaalde situatie de schuld te geven, want dat is wel heel gemakkelijk. Neem rust en bedenk of je lichaam je door middel van ziek of geblesseerd te zijn niet iets wil zeggen.

Want zelfs een blessure ontstaat vaak, doordat we moe of niet genoeg geconcentreerd zijn. Op zo'n moment verzwikken we veel gemakkelijker onze enkel of gaan we door onze rug. Het lichaam is vaak moe en een kleine inspanning kan al teveel zijn.

Neem de tijd, om te zorgen voor je lichaam, want geloof me, ziek zijn kost veel meer tijd.

Ik hoor de critici nu al zeggen, dat ze er echt niet voor hebben gekozen ziek te worden of te zijn en ik realiseer me maar al te goed, dat een gezonde leefstijl geen garantie is voor een lang en zorgeloos leven. Maar ik weet inmiddels wel, dat het de kwaliteit van leven veel beter maakt en zelfs wanneer je ernstig ziek bent, kan het een wereld van verschil maken wanneer je ervoor zorgt, dat je lichaam alle vitaminen en bouwstoffen binnenkrijgt om te vechten.

Niemand is onsterfelijk, maar het minste wat je kunt doen is zorgen voor jezelf en je lichaam. Zodat je de tijd, die je hier hebt op een zo goed en fijn mogelijke manier kunt doorbrengen. Dat is wat ik iedereen toewens: een mooi, gelukkig en liefdevol leven!

Warme groet,

Ingrid

 


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page