top of page

7 dingen, die nog steeds "mogen" wanneer je met suikers wilt minderen

Soms lees ik een artikel of een blog en denk ik: "ja, precies! Dat bedoel ik!" Dat had ik ook vanochtend met een Engelstalig artikel, wat beschreef welke 7 dingen nog steeds "mogen" wanneer je wilt stoppen of minderen met je suikerinname.

Laat ik beginnen met te zeggen, dat je wat mij betreft alles mag, maar wanneer je dingen wilt veranderen, zoals bijvoorbeeld je gewicht of gezondheid is het in de meeste gevallen wel handig wat aanpassingen door te voeren in je gewoonten en leefstijl.

Waar de laatste jaren eigenlijk al heel veel over te doen is, zijn alle suikers, die te pas en onpas in etenswaren verwerkt worden, waardoor we zonder het te weten veel te veel van het witte goedje binnenkrijgen. Wat daarnaast ook steeds duidelijker wordt is, dat niet het vet, waar we allemaal zo bang voor zijn gemaakt de laatste decennia, maar de suikers de grootste boosdoeners zijn wanneer het gaat over allerlei aan leefstijl gerelateerde chronische aandoeningen, zoals Diabetes II en hart- en vaatziekten. En dan hebben we het nog niet gehad over het overgewicht, wat een steeds groter probleem wordt. Niet alleen bij volwassenen, maar helaas zijn er ook steeds meer kinderen, die al een ongezonde start maken doordat ze de hele dag door suikers binnen krijgen. Ik kan me nog herinneren, dat Diabetes II ook wel ouderdomssuiker werd genoemd. Helaas krijgen steeds jongere mensen deze diagnose te horen en dat heeft alles te maken met onze ongezonde leefstijl.

Ok, je bent zover, dat je eindelijk eens wilt gaan veranderen. Je wilt minder suikers, maar hoe dan?

Allereerst is het belangrijk, dat je etiketten gaat lezen op alles wat je koopt aan eten en drinken. Kost het teveel tijd en/of moeite? Realiseer je, dat ziek zijn ook veel tijd kost en je dat beter voor kunt zijn. Zo simpel is het!

Wanneer ik het over de verpakkingen heb van allerlei etens- en drinkwaren in de supermarkt heb ik het niet over de kreten, die op de voorkant van de verpakking staan. Ik bedoel daarmee, dat je op de achterkant moet kijken naar de ingrediënten, waarbij je verbaasd zult zijn, hoeveel suikers er overal maar ingestopt worden. Blijf zoveel mogelijk bij de onbewerkte voedingswaren zonder allerlei lange ingrediëntenlijsten met namen, die je niet eens kunt uitspreken. Dat scheelt al heel veel tijd bij het boodschappen doen. Bedenk, dat echt goede produkten geen reclame of schreeuwerige boodschappen op de verpakking nodig hebben. Die zijn gewoon goed.

Tijd om terug te komen op de 7 puntjes, waar ik het al eerder over had.

1. Wijn en bier

Jazeker, hier mag je gewoon van blijven genieten, al is er natuurlijk wel weer een addertje onder het gras: met mate natuurlijk, zoals dat geldt voor eigenlijk alles behalve liefde zeg ik altijd maar.

Droge wijnen behouden een klein gehalte aan fructose tijdens het fermentatieproces en ook in bier zit een vorm van suiker, maltose, maar dat kan ons lichaam prima verwerken.

Dit gezegd hebbende wil dat natuurlijk niet zeggen, dat je onbeperkt wijn en bier kunt gaan drinken. Sowieso is het natuurlijk beter niet teveel alcohol te drinken, maar zo af en toe een glaasje is helemaal prima.

2. Chocolade

Vooral de vrouwen onder ons zijn hier altijd wel blij mee. Kies wel voor zo puur mogelijk, vanaf 70% cacao is prima en is heerlijk 's avonds bij een lekker kop thee. 1 tot 2 stukjes en daar lekker lang van genieten is helemaal geen probleem.

3. Vet

Ok, ik heb het niet over gefrituurde goedjes, zoals patat en kroketten, maar dat moge duidelijk zijn. Ook heb ik het niet over de "verkeerde" vetten, die verwerkt zijn in koekjes en heel veel bewerkte etenswaren. Natuurlijk heb ik het over de "goede" vetten, die ons lichaam juist hard nodig heeft. Vet zorgt allereerst voor een voldaan gevoel, voedt ons brein en bevordert zelfs de opname van vitaminen van fruit en groenten. Reden genoeg dus, om lekker te genieten van bijvoorbeeld avocado's, zalm en (ongezouten en ongebrande) noten.

Vet heeft een hele slechte naam gekregen en in de supermarkt wordt je doodgegooid met "100% vetvrije" produkten, maar wanneer je dan op het ingrediëntenlijstje kijkt, blijkt het vol met suikers te zitten en laat dat nu net zijn, wat je wilt voorkomen.

4. Koolhydraten

De laatste jaren hoor je het zo vaak: "ik eet geen koolhydraten meer". Hopelijk bedoelen diegenen dan, dat ze geen snelle koolhydraten meer eten en nog wel genieten van de langzame koolhydraten, want die heb je namelijk gewoon nodig.

Snelle en langzame koolhydraten? Hoe zit dat dan?

Snelle koolhydraten zijn de koolhydraten, die ervoor zorgen, dat de suikerspiegel als een gek omhoog gaat, maar net zo snel weer keldert, waardoor je weer trek krijgt. Het zijn produkten zoals wit en bruin brood, pasta, witte rijst, koekjes.... Kortom, de produkten waarvan je kunt blijven eten, zonder echt voldaan te raken. Je krijgt snel alweer honger en trek en je lichaam blijft vragen om meer.

Langzame koolhydraten echter zorgen voor een langer voldaan gevoel en heeft ook voedingswaarde. Dat wil zeggen, dat je lichaam het kan gebruiken en er daadwerkelijk iets aan heeft. Volkoren produkten, groenten, peulvruchten zijn mooie voorbeelden van de langzame koolhydraten, die je gewoon kunt blijven eten.

Wanneer je zorgt voor volwaardige voeding met genoeg eiwitten, vezels, gezonde vetten en dus die langzame koolhydraten, zul je merken, dat je vaak niet eens meer zin hebt in snacken, want je bent veel langer voldaan!

5. Koffie

Wel zonder suikerklontjes natuurlijk, maar koffie is gewoon iets, wat je kunt blijven drinken. Niet de hele dag door graag, een overdosis aan caffeïne is ook weer niet nodig, maar 's ochtend lekker wakker worden met een paar kopjes koffie is helemaal OK.

6. Granola

Alhoewel ik het liefst zou zien, dat iedereen de pakken Kellog's & co de deur uit doet, is er niets mis met heerlijke zelfgemaakte granola, gemaakt van noten, gedroogd fruit en eventueel wat honing wanneer je echt niet zonder het zoete smaakje kunt.

De cornflakes van deze wereld zitten vaak vol met suikers, die we zo hard proberen te voorkomen en ook al pretenderen ze hartstikke goed voor de lijn te zijn door 0% vet, het tegendeel is vaak waar.

Maak lekker je eigen granola! Heel gemakkelijk, je weet precies wat er in zit en je kunt een voorraadje maken, waar je weer eventjes mee vooruit kunt. Een recept voor granola vind je hier http://www.gezondepassie.nl/14-gezonde-recepten-om-zelf-granola-te-maken/.

1 of 2 eetlepels hiervan door je yoghurt of kwark is heerlijk, maar ook hier natuurlijk weer niet teveel. Suikers blijven suikers, of het nu natuurlijk is of niet. Het effect in je lichaam is het hetzelfde.

7. Fruit

Fruit zit vol met vitaminen en vezels, die ons lichaam hard nodig heeft. Natuurlijk zitten er ook de fruitsuikers in, maar aangezien je die wanneer je het fruit eet binnenkrijgt in combinatie met de vezels is het allemaal veel beter te verwerken voor je lichaam. 2 à 3 stuks fruit is helemaal prima in tegenstelling tot diëten, waar je er weer niet teveel van mag eten.

Valt best mee toch?

Nog even over alle "light"-produkten, die natuurlijk overal te verkrijgen zijn: gewoon niet doen. Waarom niet? Je houdt je lichaam steeds voor de gek met alle chemische onzin en je doorbreekt de behoefte aan zoet niet. Beter stop je gewoon met alle zoetigheid en dat is niet gemakkelijk, zeker niet wanneer je gewend bent aan heel veel suikers. Je kunt flink chagrijnig worden en bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn.

Geloof me, het is het waard toch door te zetten, want het is een heerlijk gevoel, wanneer je niet meer zo afhankelijk bent van al het zoets op deze wereld.

Wil dat zeggen, dat je nooit meer mag genieten van een gebakje, koekje of snoepje? Nee hoor, zeker niet. In mijn consulten met mensen, die ik begeleid,

benadruk ik ook altijd, dat ze vooral niet te streng moeten zijn en hanteer ik altijd de 80/20-regel. 80% van de tijd doe je heel goed je best zo gezond mogelijk te eten en te leven, 20% van de tijd laat je de teugels wat vieren en kun je best een patatje met wat dan ook eten, zolang je je gezonde gewoonten maar weer oppakt.

Wanneer je probeert de behoefte naar zoet te doorbreken, door eventjes helemaal geen zoet te eten en te drinken, merk je dat je smaak verandert en je eigenlijk ook helemaal niet zo'n behoefte meer hebt aan alle zoete en bewerkte produkten. En dat is nu juist, waar ik mensen zo graag wil hebben. Niet meer afhankelijk, maar wel af en toe genieten.

Wil je graag meer informatie en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken bij de overstap naar gezonder? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek, zodat we samen kunnen kijken hoe ik je verder kan helpen. Mailen of bellen kan natuurlijk ook. Kijk voor meer informatie op www.voedvoelbeweeg.nl, mail naar ingypotgieter@gmail.com of bel met 078-3000444.


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page