top of page

Geen suiker, maar wat dan?


Gisteren plaatste ik een linkje op deze pagina naar aanleiding van een uitzending van RTL Late Night, waarbij een Amerikaanse endocrinoloog de oorlog verklaarde aan suiker. Het waarom is waarschijnlijk duidelijk: suiker is niet alleen de oorzaak van overgewicht bij mensen, maar ook de boosdoener bij veel chronische ziekten, zoals Diabetes type II, hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en wordt zelfs gelinkt naar ontstekingsziekten, zoals rheuma en arthritis.

Suiker werkt in ons brein verslavend en het is niet gemakkelijk er vanaf te komen. Helaas werkt de voedselindustrie ook niet echt mee, in 80% van alle artikelen, verkrijgbaar in de supermarkt is suiker verwerkt. Bijkomend probleem is, dat het op het ingrediëntenlijstje niet alleen suiker wordt genoemd, maar er vele andere benamingen zijn voor suiker, waardoor men vaak niet weet, dat produkten boordevol zitten.

Daarbij heeft men jarenlang gefocust op vetvrij eten. Wanneer je maar alles laat staan wat vet is, val je vanzelf af. Beweeg daarbij en je blijft slank. Toch frappant, dat het aantal mensen met overgewicht alleen maar is toegenomen.....

Neem bijvoorbeeld ontbijtkoek. Deze koek staat in Nederland bekend als een prima en verantwoord tussendoortje. Waarom? Het is vetvrij... Er wordt helaas niet bij verteld, dat ontbijtkoek doorgaans boordevol suikers zit en dus helemaal niet zo'n verantwoord tussendoortje is.

De bekende eierkoek van Sonja? Inderdaad vetvrij, maar ook weer die vervelende suikers.... De zogenaamd gezonde koeken van Evergreen? Sorry....

Die "magere" rode saus voor over de pasta? Oeps.....

"Ja hallo?", hoor ik je al zeggen. "Kan ik dan helemaal niets meer eten?" Het antwoord is: "Jazeker kun je eten, heel veel zelfs!" De oplossing is eigenlijk heel erg simpel, te simpel voor woorden eigenlijk, maar vergt veel doorzettingsvermogen en de knop omzetten van suiker naar geen suiker is geen gemakkelijk process, juist omdat het goedje zo verslavend werkt.

De oplossing? Eet puur, eet produkten, die bedoeld zijn als voeding en laat de bewerkte produkten staan. Het is niet moeilijk! Eet groenten, zoveel als je wilt, ook als tussendoortje. Eet fruit, 2 of 3 stuks per dag. Ja, ook daar zitten suikers in, maar dit zijn de natuurlijke suikers, die voor ons lichaam prima te verwerken zijn. Eet noten, zaden, hartstikke gezond, lekker en de vetten, die daarin zitten heeft ons lichaam nodig. Zonder vet kunnen we namelijk niet.

Wanneer je zuivel eet, eet dan gewoon de onbewerkte, pure zuivel. Bakje yoghurt? prima, maar neem de pure yoghurt zonder allerlei toevoegingen en maak er zelf een feestje van met fruit, noten, zaden, havermout en wanneer je echt wat zoets wilt, een theelepeltje honing. Ook zoet, maar natuurlijke suikers met ook nog voedingsstoffen, die in de honing zitten.

Wil je genieten van een heerlijke pasta met rode saus? Prima, maar maak 'm lekker zelf en laat het potje staan. Ok, even wat meer werk en misschien wennen aan de smaak, maar ik kan je vertellen, dat je smaak zich prima aanpast na verloop van tijd en je zult merken, dat je al het zoets niet eens meer lekker vindt, omdat je leert genieten van de smaak van écht eten.

Betekent dit, dat je nooit meer een gebakje kunt eten of een lekkere stroopwafel? Natuurlijk niet! Heb je daar zin in? Geniet daar dan af en toe van, maar......wel bewust! Dat is het hele eiereten: bewustzijn. Ga bewuster om met eten en houd desnoods eens een weekje een eetdagboek bij, kijk op de ingrediëntenlijstjes. Bedenk altijd, dat er genoeg pure voeding is, waar je heerlijk van kunt genieten en onthoud, dat goede voeding geen lange ingrediëntenlijst nodig heeft.

Gemakkelijk? Nee, dat is het zeker niet. Wanneer je al jaren een bepaald voedingspatroon hebt is het niet gemakkelijk, daar zomaar even verandering in te brengen. De eerste week zonder suikers heb je misschien hoofdpijn en voel je je niet lekker. Zet door! Drink genoeg (suikervrij!!!) en zet door! Je zult merken, dat je echt over die drang heen kunt komen en weet je wat dan doorgaans zo leuk is? Door het schrappen van suikers krijg je meer energie! Niet meer van die inzinkingen en geen suf gevoel meer, maar het gevoel, dat je de hele dag gewoon lekker kunt doen wat je wilt, zonder een dip.

Kies trouwens bij het suikervrij eten en drinken niet voor de light-versie. Sowieso chemische troep waar ons lichaam niet op zit te wachten en bijkomend probleem is, dat je de hang naar zoet niet doorbreekt. Door de zoetstoffen blijven je hersenen namelijk een seintje geven voor aanmaak van insuline, wat eigenlijk niet hoeft. Zorg gewoon voor je lichaam, door het goed te verzorgen met pure voeding zonder suikers en allerlei toevoegingen waar het niets mee kan. Je lichaam zal je ontzettend dankbaar zijn en dat zul je gaan merken!

Wanneer je het niet alleen kunt, neem dan eens contact op met een voedingsdeskundige of gewichtsconsulente bij jou in de buurt. Dat is niet raar, maar juist heel verstandig. Juist, omdat het best moeilijk is over te stappen naar een nieuw voedingspatroon, kan het zijn, dat je een steuntje in de rug nodig hebt.

Hopelijk helpt dit stukje tekst ook jou de stap te maken naar een suikervrij en energiek leven!

Warme groet,

Ingrid


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page