top of page

Laat die zomer maar komen!

Voor ons is het al een week geleden begonnen, een deel van Nederland heeft sinds afgelopen weekend vakantie, daarna breekt voor velen volgende week de vakantieperiode aan en dan is er nog een deel, wat nog twee weken moet. Hoe dan ook, het is weer zomervakantietijd in Nederland.

Heerlijk genieten van even niets moeten.... Ontspannen, luieren, een goed boek lezen, juist lekker actief bezig zijn of een combinatie van dit alles. Iedereen is er aan toe. De kinderen zijn moe en niet meer te genieten, maar ook volwassenen hebben broodnodig even wat ontspanning nodig.

De kunst is overigens, om niet zo verschrikkelijk aan vakantie toe te zijn, doordat je in het dagelijks leven ook al ontspanning genoeg ingebouwd hebt, maar dat is voor velen nog een hele uitdaging.

De zomervakantie is helaas voor veel mensen reden, om de gezonde lifestyle uit het raam te gooien en zich nergens meer iets van aan te trekken. Want, we moeten genieten, nietwaar?

Ik blijf het grappig vinden, dat genieten blijkbaar alleen kan wanneer je vet, zoet en vooral veel eet. Mensen omschrijven zich vaak als een "Bourgondiër" en kunnen zich niet voorstellen, dat je ook kunt genieten van dingen, die niet om eten of drinken draaien. En dan nog....

Inmiddels ben ik erachter, dat ik met mijn gezonde leefstijl JUIST meer geniet van eten en drinken. Ik ontzeg mezelf niets. Niet omdat ik dat niet mag van mezelf, maar omdat mijn smaakpapillen zodanig veranderd zijn, dat zoet, vet en veel me niet meer kunnen bekoren. Eigenlijk ben ik tegenwoordig meer Bourgondiër, dan ooit tevoren. Juist, omdat ik nu zo kan genieten van puur en vers en daardoor pas echt geniet van lekker eten.

Hoe komt het toch, dat gezelligheid altijd moet samenhangen met zoet, vet en veel. Bijna wekelijks hebben we met vrienden een "braai" (manlief is Zuid-Afrikaan en die BBQ'en niet, maar braaien), waarbij gezelligheid natuurlijk heel belangrijk is. We genieten van een stukje vlees of vis, gegrilde groenten, salades, een goed glas wijn en hebben het goed. We genieten van het leven en elkaar en er komt geen zoet, vet of veel bij kijken.

We lachen, praten en hebben het goed met elkaar met louter gezond eten en toch hebben we het beregezellig....

Wat ik hiermee probeer te zeggen is dit: laat de gezelligheid vooral draaien om degenen met wie je bent. De humor van mensen, de mooie gesprekken met mensen en de natuur om je heen. Geniet van de pure dingen om je heen en voel je dan ook nog eens goed.

Je hoeft je niet vol te vreten met stokbrood, sausjes en vette worst om het gezellig te hebben. Je hoeft je niet overmatig vol te eten, wanneer je uit eten gaat of in de zon geniet op een terras. Je kunt prima genieten van gewoon goed en puur eten, een lekker glas wijn zonder chips, borrelnootjes of allerlei kazen.

Natuurlijk wil dat niet zeggen, dat je dat nooit kunt doen. Chips kan best even lekker zijn en een lekker Frans kaasje is soms ook niet te versmaden. Maar waarom zou je alle goede gewoonten met bijbehorend fit en gezond lijf overboord gooien, alleen maar, omdat je denkt dat je met gezonde gewoonten niet kunt genieten.

Het is zo ontzettend jammer, om alle energie voor een gezond, fit en slank lijf teniet te doen voor een paar weekjes vakantie. Geniet, maar maak ook tijdens je vakantie zoveel mogelijk gezonde keuzes. In ieder land hebben ze groenten, salades en fruit. Ook tijdens je vakantie is het echt mogelijk door te gaan met je gezonde lifestyle en toch te genieten.

Zin in een lekkere, ordinaire pizza? Prima! Bestel die dan, geniet ervan en zorg dat je de volgende maaltijd even een stapje terugdoet. Pak je gewoonten weer op en kies af en toe voor een optie, die niet persé in een gezonde lifestyle past. Dat moet kunnen en dat kan ook.

Maar doe jezelf een plezier en probeer gewoon op gewicht te blijven of in ieder geval niet meer dan een paar kilootjes aan te komen. Ga je uit eten? Genoeg mogelijkheden en ook in het buitenland zijn er keuzes genoeg, maar je moet het wel echt willen en ook gewoon doen.

Laat je vakantieplezier ook niet alleen maar om eten en drinken draaien, maar onderneem leuke dingen, lees een boek en geniet van je geliefden, vrienden en/of familie. Vaak zie je mensen tijdens een "all-inclusive" vakantie alleen maar leven van eten naar eten, drinken naar weer eten en dat zoveel mogelijk, want daar hebben we voor betaald toch?

Doe het deze vakantie eens anders en vergeet niet te genieten van allerlei leuke dingen, die niets met eten of drinken te maken hebben. Wanneer je eet, geniet er lekker van, maar vergeet niet, dat je ook prima kunt genieten van gezond eten en weet dat bewegen ook prima gaat in het buitenland.

Houd je goede gewoonten zoveel mogelijk vol, zodat je niet gefrustreerd begint na je vakantie, omdat je toch weer teveel aangekomen bent en alweer moet gaan afvallen. Hoeft niet en dat is het ook helemaal niet waard! Genieten kan toch wel...

Fijne vakantie allemaal! Geniet, relax en heb lief!

Zonnige vakantiegroet,

Ingrid


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page